top of page

Hirsiseinän käsittely - pinnoitusvaihtoehdot vertailussa
Hirsitalot ovat suosittuja ympäri maailmaa niiden luonnonmukaisen ja kauniin ulkoasunsa vuoksi. Hirsi on kestävä ja tyylikäs rakennusmateriaali, joka tarjoaa vertaansa vailla olevan asumisen tunnelman.


Vuosien käytön myötä hirsimateriaalit kuitenkin altistuvat sääolosuhteille sekä luonnolliselle kulumiselle, jolloin niiden niiden pinta voi halkeilla, haalistua sekä menettää kauniin ulkoasunsa. Tämän vuoksi hirsien käsittely ja pinnoitus on tärkeä osa hirsitalon kunnossapitoa.


Hirsien käsittely ja pinnoitus ei kuitenkaan ole niin yksinkertaista kuin voisi luulla. Väärien pinnoitteiden käyttäminen aiheuttaa hirsille hallaa, ja voi johtaa pitkällä aikavälillä suuriinkin vaurioihin.


Tässä artikkelissa jaamme Hirsimestarin parhaat vinkit hirsien pinnoitukseen ja käsittelyyn. Toimimalla oikein sekä käyttämällä oikeita pinnoiteaineita vältät hirsien vahingoittamisen ja saavutat kauniin ja kestävän lopputuloksen. Älä siis tartu vanhaan talomaaliin, vaan suunnittele pinnoitus ajan kanssa ja perehdy eri vaihtoehtoihin.


Hirsien pinnoittamisen keinot

Pinnoittamattomat hirret voidaan öljytä, vahata, pintamaalata tai käsitellä suoja-aineella. Vaihtoehtoja on useita, ja niiden suurimmat eroavaisuudet liittyvät hirsien lopulliseen ulkonäköön.


Hirsien maalaaminen perinteisillä talomaaleilla ei ole missään nimessä kannattavaa, sillä paksu ja tiivis maalikerros estää hirren hygroskooppiset ominaisuudet eli hengittämisen. Kun hirsi ei hengitä, altistuu koko rakennus huonolle sisäilmalle ja pahimmassa tapauksessa jopa kosteusvaurioille.


Helpoin ja turvallisin keino on käyttää hirsille suunniteltuja suoja-aineita, jotka eivät estä hirren hengittämistä samalla säilyttäen hirsien oman ulkoasun. Tietyissä suoja-aineissa on erikseen pigmentit, joilla on tummentava tai vaalentava vaikutus hirsien ulkoasuun. Näin ollen saat samalla pinnoituskerralla kestävän suojan sekä haluamasi hirsien ulkoasun.


Hirsiseinän käsittely: pinnoittamisen työvaiheet

Hirsitalon pinnoittaminen on monivaiheinen prosessi, johon sisältyy itse pinnoituksen lisäksi suunnittelua ja pohjatöitä. Jos ohitat pohjatyöt, jää lopputulos puutteelliseksi.


1. Pinnoitteen valinta


Hirsien pinnoitteen valinnassa tulee olla tarkkana, jotta valittu pinnoite ei aiheuta hallaa arvokkaille hirsimateriaaleille. Varmista ennen lopullista valintaa, että pinnoiteaine soveltuu käytettäväksi hirsimateriaaleille.


Vältä perinteisten talomaalien käyttöä.


2. Korjaa mahdolliset vauriot


Ennen pinnoitusta on tärkeä käydä pinnat läpi mahdollisten vaurioiden, kuten kolhujen tai halkeamien varalta. Pienten esteettisten virheiden korjaamiseen riittää usein joko puutäyte tai hirsien kevyt hiominen.


Pinnoiteaine leviää tasaiselle pinnalle paremmin, joten korjaamalla pintavauriot saavutat kestävämmän sekä esteettisemmän lopputuloksen.


3. Suojaa ympäröivä alue


Ennen kuin ryhdyt hommiin, suojaa ympäröivä alue sekä ovet ja ikkunat maalarinteipillä tai suojamuovilla. Esimerkiksi vanhat sanomalehdet toimivat hyvinä roiskesuojina.


4. Levitä pohjuste


Levitä hirren pintaan pohjuste ennen lopullista pinnoittamista. Hyvä pohjuste auttaa pinnoitetta tarttumaan hirren pintaan. Pohjusteen levittämisessä noudata aina valmistajan ohjeita ja anna pohja-aineen kuivua rauhassa ennen seuraavia työvaiheita.


5. Levitä pinnoite


Kun pohja-aine on kuivunut hirren pintaan, levitä pinnoite pensselillä valmistajan ohjeiden mukaan tasaiseksi kerrokseksi. Tietyt pinnoitteet voivat vaatia useamman kerroksen parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi. Ennen uuden kerroksen maalaamista anna aikaisemman kerroksen kuivua kunnolla.


Parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi maalaa hirret vaakatasossa maksimissaan kaksi hirttä kerrallaan.


6. Anna pinnoitteen kuivua rauhassa


Kun pinnoite on levitetty hirsille, tulee pinnoitteen antaa kuivua rauhassa. Pinnoitteiden kuivumisaika riippuu käytetystä aineesta, ja voi vaihdella muutamasta tunnista muutamiin päiviin.


Pinnoituksessa on tärkeä noudattaa äärimmäistä huolellisuutta, sekä noudattaa pinnoitteen valmistajan antamia ohjeita. Eri pinnoitteet käyttäytyvät eri tavoin, joten tutustu rauhassa käyttöohjeisiin ennen pinnoitustöiden aloittamista.


Pinnoituksessa on myös tärkeä varmistaa, että hirret tuulettuvat sekä saavat riittävästi auringonvaloa kuivumisen aikana, jottei hirsien pintaa jää kosteutta. Huonosta kuivumisesta johtuva kosteus voi johtaa ajan myötä hirsien kosteusvaurioihin


Pinnoittamattomien hirsien kunnossapito

Hirsien pinnoittamatta jättäminen on myös varteenotettava vaihtoehto. Tällöin hirsien ulkoasu säilyy täysin luonnonmukaisena ja hirsi hengittää täysin vapaasti.


Pinnoittamaton hirsi on kuitenkin alttiimpi kulumiselle ja vaurioille, minkä vuoksi hirsien säännöllinen kunnossapito on tärkeää niiden kestävyyden ja ulkoasun kannalta.


Vinkkejä pinnoittamattomien hirsien kunnossapitoon:


  • Pidä hirsiseinä puhtaana. Pyyhi seinälle kertyvä lika, roskat ja pöly säännöllisin väliajoin. Näin ennaltaehkäiset homeen kasvun hirsiseinän pinnalle. Jos käytät puhdistukseen pesuaineita, suosi mietoja ja ph-neutraaleja aineita jottet vahingoita hirsien pintaa.

  • Tarkasta hirsiseinien kunto säännöllisesti. Paikkaamalla pienet vaurion viipyilemättä vältät suurempien vahinkojen syntymisen.

  • Pinnoita hirret tarvittaessa: Pinnoittamalla hirret voit ennaltaehkäistä hirsien pintavaurioita ja pidentää niiden teknistä käyttöikää.


Yhteenveto - Varmista kestävä ja kaunis lopputulos

Hirsiseinän pinnoitus tuo hirsitalollesi kestävän suojan säänvaihteluita ja kulumista vastaan, sekä mahdollistaa hirsien viimeistelyn haluamasi väriseksi.


Kyseessä on kuitenkin perinteistä puutalon maalaamista vaativampi ja ennen kaikkea tarkempi prosessi, jonka suunnittelu ja toteutus vaatii huolellisuutta ja aikaa.


Näillä vinkeillä onnistut hirsien pinnoituksessa:


  • Käytä vain hirsimateriaaleille soveltuvia pinnoiteaineita

  • Älä käytä tavallista talomaalia

  • Vuokraa alumiinitelineet tai nostin turvallisuuden takaamiseksi

  • Vältä tummia värejä etenkin talon eteläpuolella. Tumma pinta imee itseensä enemmän lämpöä, jolloin hirsi kuluu tavallista nopeammin

  • Puhdista hirsien pinnat huolellisesti ennen pinnoitusta. Kiinnittä samalla huomiota mahdollisiin pintavaurioihin ja paikkaa ne mahdollisuuksien mukaan. Yleensä riittää hirsien hiominen ja halkeamien tilkitseminen puutäytteellä

  • Suojaa ympäröivä alue ennen töihin ryhtymistä

  • Noudata aina valmistajan ohjeita, oli kyseessä mikä pinnoite tahansaHirsiseinän käsittely - pinnoitusvaihtoehdot vertailussa

237 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page