top of page

Hirsitalon laajentaminen - ota nämä seikat huomioon

Hirsitalon laajentaminen on mitä mainion keino uudistaa vanhaa hirsitaloa, sekä pidentää rakennuksen käyttöikää. Laajentamalla hirsitaloa saavutat lisää asuinneliöitä, sekä nostat samalla kiinteistön arvoa.


Hirsitalon laajentaminen on suuri projekti, joka vaatii pitkän suunnittelun sekä kokemusta remontoinnista ja rakentamisesta. Helpoin ja vaivattomin keino on kuitenkin tilata urakka luotettava hirsirakentajalta avaimet käteen -pakettina. Tällöin urakka sujuu ripeiten, sekä saavutat samalla parhaan mahdollisen lopputuloksen.


Tässä artikkelissa käymme läpi asioita, mitä ottaa huomioon hirsitalon laajennuksessa, sekä jaamme muutamia vinkkejä urakan toteutukseen. Hirsimestari toteuttaa uudisrakentamisen lisäksi kaikenkokoisten hirsitalon kunnostukset ja laajennukset, joten älä epäröi ottaa yhteyttä jos olet harkinnut vanhan hirsitalosi laajentamista.


Miksi hirsitalon laajentaminen kannattaa?

  • Lisätila mahdollistaa uusia käyttötarkoituksia sekä pidentää rakennuksen elinkaarta

  • Laajennus nostaa kiinteistön arvoa

  • Laajennuksella vapaa-ajan asunto muuttuu toimivaksi kodiksi

  • Mahdollisuus modernisoida vanha hirsitalo rakentamalla lisäsiipeen modernit märkätilat

  • Mahdollisuus luoda esimerkiksi kotitoimisto tai harrastetila vanhaan hirsitaloon

  • Laajennus lisää asuinmukavuutta ja viihtyisyyttä, kun tila ei lopu kesken

Suunnittelu

Hirsitalon laajennus ei onnistu ilman kunnollista suunnittelua. Suunnitteluvaiheessa käydään läpi tarpeet ja toiveet sekä erilaiset laajennusvaihtoehdot. Erilaisia laajennusvaihtoehtoja on useita, joista jokaisella on omat hyvät ja huonot puolensa.

Laajennustapa

Hirsitalojen kohdalla yleisin laajennustapa on ulospäin laajentaminen. Ylöspäin laajentaminen on myös mahdollista muuttamalla ullakon tai vintin asumiskäyttöön. Uusien kerrosten rakentaminen hirsitaloon ei ole kannattavaa remontin valtavan laajuuden vuoksi.


Helpoin sekä samalla yleisin tapa toteuttaa laajennus on rakentaa erillinen lisäsiipi, joka yhdistetään vanhaan rakennukseen.

Budjetti

Rakennuksen laajentaminen ei ole pieni operaatio, johon saa huonolla suunnittelulla ja budjetoinnissa helposti kulumaan paljon rahaa. Tämän vuoksi suunnitteluvaiheessa on tärkeää määrittää tarkka budjetti.


Budjetin ei kuitenkaan kannata olla kiveen hakattu, vaan kannattaa jättää hieman liikkumavaraa yllättävien menojen tai kuluerien varalle.

Lupa-asiat

Ennen kun laitat hihat heilumaan, tarkasta lupa-asiat kuntoon hyvissä ajoin. Jos kyseessä on olemassa olevan rakennuksen laajennus, on rakennusoikeutta mitä todennäköisimmin jäljellä. Jos taas laajennus on erillinen piharakennus, täytyy luvat ja rakennusoikeudet tarkastaa ja hakea hyvissä ajoin.


Ota huomioon vuoden 2024 rakennuslupauudistus, jonka mukaan alle 30 neliömetrin piharakennukset voidaan rakentaa ilman erillistä lupahakemusta. 2024 tulee olemaan ruuhkainen vuosi piharakentamiselle, joten hankin materiaalit hyvissä ajoin ja aloita työt heti kun uudistus astuu voimaan. Tämä koskee vain erillisiä piharakennuksia, vanhan rakennuksen laajentaminen vaatii joka tapauksessa rakennusluvan.

Materiaalivalinnat

Käytettävien materiaalien valinta on avainasemassa hirsitalon laajennuksessa. Laajennukseen kannattaa valita materiaalit, jotka sopivat yhteen vanhan hirsitalon kanssa. Jos yhteensopivia hirsiä ei ole saatavilla, voidaan erisävyisen hirret pinnoittaa vastaamaan muun rakennuksen ulkoasua.


Ulkoasun lisäksi materiaalivalinnoissa on tärkeä painottaa niiden kestävyyttä ja laatua. Laadukkaat materiaalit takaavat parhaan lopputuloksen, joka kestää kovaakin käyttöä isältä pojalle sukupolvien yli.

Ammattisuunnittelijan apu

Suunnitteluvaiheessa on suositeltavaa harkita ammattilaisen puoleen kääntymistä. Autamme sinua mielellämme laajennuksen suunnittelussa, ja toteutamme kaikki laajennustyöt juuri sinun toiveidesi mukaan pieniäkin yksityiskohtia myöten.


Laajennusten suunnittelu toteutetaan aina yhdessä asiakkaan kanssa, jolloin pienimmätkin toiveet ja tarpeet otetaan huomioon. Kun suunnittelu toteutetaan yhdessä, on lopputulos yksilöllinen juuri asiakkaan itsensä näköinen.


Hirsitalon laajentaminen onnistuu helposti - kuvassa moderni hirsirakennus julkisrakennus käyttöön
Kuvassa moderni julkisrakennus hirrestä


Laajennuksen toteutus

Kun suunnitelma on valmis, alkaa itse rakennusvaihe. Rakennusvaiheessa yhteistyö ja kommunikaatio urakoitsijan kanssa on tärkeää, jotta laajennusprojekti sujuu mallikkaasti aikataulun ja suunnitelman mukaisesti.


Rakennusvaihe kesto vaihtelee töiden laajuudesta riippuen muutamasta viikosta kuukausiin.


Toteutamme kaikki laajennusprojektit aina parhailla välineillä ja materiaaleilla sekä vuosien kokemuksella. Hirsimestatin tekemisessä yhdistyy suomalaiset hirsirakentamisen perinteet sekä moderni osaaminen. Meidän käsissämme laajennus hoituu ripeästi ja aina sovitun aikataulun puitteissa.

Voiko hirsitalon laajennuksen tehdä itse?

Hirsitalon laajentaminen on suuri urakka, joka vaatii paljon kokemusta rakentamisesta sekä asianmukaiset työvälineet. Jos aikaa ja osaamista riittää, ei laajennuksen toteuttaminen itse ole poissuljettu vaihtoehto.


Sen lisäksi että laajennus vaatii paljon osaamista, vaatii se myös paljon aikaa. Itse tehtynä laajennus voi olla useamman kuukauden projekti. Jos haluat projektin valmiiksi mahdollisimman piat, kannattaa laajennus tilata laajana avaimet käteen -pakettina, jolloin ammattilaiset hoitaa homman puolestasi.

Muistilista - Mitä ottaa huomioon ennen hirsitalon laajennusta?

Hirsitalon laajennus ei ole remonttien pienimmästä päästä, jonka vuoksi ennen toimeen ryhtymistä on otettava useita seikkoja huomioon laajennuksen sujuvan etenemisen varmistamiseksi.


Kokosimme tähän loppuun vielä näppärän muistilistan asioista, mihin kiinnittää huomiota ennen hirsitalon laajennusprojektin aloittamista:


  • Määritä tarkka budjetti koko projektille. Varaa budjettiin myös hieman liikkumavaraa yllättävien kulujen varalle.

  • Huolehdi lupa-asiat kuntoon hyvissä ajoin

  • Valitse oikeat materiaalit. Materiaalien tulisi sopia yhteen vahan rakennuksen kanssa sekä olla kestäviä ja laadukkaita.

  • Suunnittele laajennus tarkkaan. Ota suunnitteluvaiheessa huomioon kaikki tarpeet ja toiveet, sekä käänny tarvittaessa ammattilaisen puoleen.

Kaikenkokoiset laajennukset vuosien kokemuksella

Hirsimestarilla on vuosien kokemus hirsirakentamisesta, joka välittyy uudisrakentamisen lisäksi myös laajennus- ja kunnostustöissä.


Jos olet harkinnut vanhan hirsitalosi laajentamista, ota rohkeasti yhteyttä ja suunnitellaan yhdessä juuri sinun näköinen ratkaisu. Hoidamme kaikki rakennus- ja kunnostustyöt aina asiakkaan toiveiden ja tarpeiden mukaisesti tarjoten aina laadukkaimman mahdollisen lopputuloksen.402 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page