top of page

Hirsitalon rakentaminen - Itse vai avaimet käteen rakentamispalvelu?hirsitalon rakentaminen
Hirsimestarin rakennustyömaa

Hirsitalon rakentaminen on monen suomalaisen pitkäaikainen haave. Hirsitalo on ajattoman tyylikäs ja kestävä sekä tarjoaa luonnonläheisen asumisen tunnelman. Kun suunnitellaan hirsitalon rakentamista, herääkin monella tärkeä kysymys: kannattaako hirsitalo rakentaa itse vai tilata avaimet käteen -palveluna?


Hirsitalon rakentaminen on pitkä prosessi, joka voi kohteesta riippuen kestää useita kuukausia. Ennen vanhaan hirsitalo veistettiin itse, mutta tänä päivänä ylivoimaisesti suurin osa hirsitaloista toimitetaan räätälöityinä avaimet käteen -paketteina.


Vaikka suurin osa hirsitaloista rakennetaan urakoitsijoiden toimesta, vielä tänäkin päivänä pieni osa hirsirakennuksista nousee täysin omin voimin. Itse rakentamisessa on hyvät puolensa, joten tässä artikkelissa vertailemme itse rakentamisen sekä avaimet käteen -paketin eroavaisuuksia, sekä listaamme molempien vaihtoehtojen edut.


Voiko hirsitalon rakentaa itse?

Kyllä voi, hirsitalon rakentaminen on täysin mahdollista, mikäli omaa kokemusta rakentamisesta sekä tarvittavat työvälineet. Osaamisen ja kokemuksen lisäksi hirsitalon rakentaminen itse vaatii tarkan suunnittelun, äärimmäistä huolellisuutta sekä paljon aikaa.


Ennen rakennusprojektin aloittamista on tärkeä varmistaa, että oma tietotaito ja resurssit riittävät prosessin läpivientiin, sekä vaadittavat rakennusmääräykset täyttyvät. Rakennusprojektin kanssa ei kannata jäädä yksin, vaan on enemmän kuin suositeltavaa pyytää apua ja neuvoja kokeneilta rakentajilta ja ammattilaisilta.


Vaikka et tuntisikaan kokeneita hirsirakentajia, on internet pullollaan erilaisia hirsirakentamisen ryhmiä, foorumeita ja blogeja, joista voit löytää alan kovimpien konkarien vinkkejä täysin ilmaiseksi. Näihin kannattaa kuitenkin suhtautua varauksella, eikä luottaa sokeasti jokaiseen vastaantulevaan vinkkiin.


Ammattilaisen apua kannattaa hyödyntää eritoten kivijalan rakentamisessa sekä rakennesuunnittelussa.


Itse rakentamisen edut

Itse rakentamisen suurin etu on ehdottomasti rahallinen säästö. Hankkimalla materiaalit itse ja tekemällä ainakin osan työvaiheista itse voit säästää merkittäviä summia kokonaiskustannuksissa.


Jos rakentaminen ja etenkin hirsirakentaminen on lähellä sydäntä, voi hirsitalon pystyttämisestä muodostua mielekäs vapaa-ajan projekti, johon käyttää mielellään aikaa.


Esimerkkeinä pieni hirsimökki rakentuu nopeimmillaan yhdessä kesässä, ja vaikka pihasaunan pystyttäminen talkoovoimin on mukava viikonloppuprojekti ystävien kesken, mutta aikaa vievä ja resursseja kuluttava.


Itse rakentamisen huonot puolet

Hirsitalon rakentaminen itse kaatuu monella yhteen ja samaan ongelmaan: ajan puutteeseen. Omakotitalon rakentaminen itse on työlästä ja aikaavievää. Rakennusprojekti voi sitoa jopa useaksi kuukaudeksi.


Sen lisäksi että rakennusprojekti vaatii valtavat määrät aikaa, vaatii se myös kokemusta rakentamisesta sekä paljon tietotaitoa hirsirakentamisesta. Hirsitalon rakentaminen ei ole rakennusprojektien helpoimmasta päästä, joten jos epäilet vähänkin taitojasi, ei kannata lähteä sooloilemaan.


Hirsitalon rakentaminen "Avaimet käteen" -palveluna

Avaimet käteen -hirsitalo on helppo ja vaivaton keino oman hirsitalon hankkimiseksi. Täysin yksilöllisen hirsitalon rakennuttaminen on täysin mahdollista, sillä asiakkaan toiveet ja tarpeet otetaan aina huomioon ennen töihin ryhtymistä. Yksikään Hirsimestarin hirsirakennus ei ole valmiin kaavan mukainen, vaan lopputuloksena on aina asiakkaan itsensä näköinen hirsikoti.


Kun tilaat hirsitalon Hirsimestarilta, suunnittelemme unelmiesi hirsikodin yhdessä vastaamaan kaikkia toiveitasi ja tarpeitasi. Ota yhteyttä jo tänään.


Täysi avaimet käteen -palvelu kattaa kaiken materiaalien hankkimisesta aina hirsitalon viimeistelyyn, jolloin et joudu itse murehtimaan projektin etenemisestä. Useissa tapauksissa urakoitsija avustaa myös lupa-asioiden hoitamisessa asiakkaan niin toivoessa.


Kumpi on parempi vaihtoehto?

Hirsitalon rakentaminen on suuri investointi, ja valinta itse rakentamisen ja avaimet käteen -paketin välillä voi osoittautua haasteelliseksi. Jos omaat riittävästi taitoa ja kokemusta rakentamisesta ja haluat säästää selvää rahaa, voi itse rakentaminen olla järkevämpi vaihtoehto.


Jos haluat varmistaa, että urakka sujuu vaivattomasti eikä aika tai osaaminen riitä itse rakentamiseen, on avaimet käteen tai rakentamispalvelu fiksumpi ratkaisu.


Milloin kannattaa rakentaa itse:

  • Olet kokenut rakentaja ja haluat säästää rahaa

  • Jos olet valmis käyttämään rakennusprojektiin runsaasti aikaa

  • Kyseessä on pienempi hirsirakennus kuten liiteri tai sauna

Milloin kannattaa tilata rakentamispalvelu

  • Haluat varmistaa urakan sujuvan ja vaivattoman etenemisen

  • Haluat olla varma täydellisestä lopputuloksesta

  • Aika tai osaaminen eivät riitä itse rakentamiseen

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page