top of page

Mikä on riittävä hirren paksuus? Asiantuntijamme vastaavatMikä on riittävä hirren paksuus? Kuinka hirsien paksuus vaikuttaa hirsitalon energiatehokkuuteen? Tässä artikkelissa jaamme parhaat vinkit oikean hirsimateriaalin valintaan sekä seikkoja joihin kiinnittää huomiota ennen hirsimateriaalin valintaa.


Uutta hirsitaloa tai -mökkiä rakentaessa on useita pieniä seikkoja, mitä huomioida ennen hommiin ryhtymistä. Niistä suurin vaikutus on ehdottomasti hirren paksuudella, mikä vaikuttaa ulkoasun lisäksi myös rakennuksen energiatehokkuuteen ja kestävyyteen.


Tänä päivänä erilaisten hirsimateriaalien valikoima on lähes rajaton. Vaihtoehtoina on niin massiivi- kuin lamellihirsiä eri kokoisina ja muotoisina. Jokaiselle hirsityypille ja paksuudelle on oma käyttötarkoituksensa, joten paras vaihtoehto on aina tapauskohtaista.


Hirren paksuuden vaikutukset - Mihin kiinnittää huomiota

Hirren paksuudella on merkittävä vaikutus hirsirakennuksen rakenteeseen, ulkoasuuun, ominaisuuksiin sekä ennen kaikkea energiatehokkuuteen.


Ensimmäinen huomattava vaikutus on talon ulkoasu. Paksummat hirret luovat hirsitalolle massiivisemman ja perinteisemmän vaikutelman, kun taas ohuemmat hirret tuovat ulkoasuun modernia keveyttä.


Toiseksi hirsien paksuus vaikuttaa rakennuksen lämmöneristykseen sekä energiatehokkuuteen. Paksummat hirret tarjoavat luonnollisesti paremman lämmöneristyksen, mikä näkyy suoraan rakennuksen energialuokituksessa ja energiankulutuksessa.


Estetiikan ja energiatehokkuuden lisäksi hirsien paksuus vaikuttaa myös rakennuksen kestävyyteen. Paksummat hirret tuovat vahvemman suojan ulkoisa rasitteita kuten säänvaihteluita, lumimassoja tai tuulta vastaan kuin ohuet.


Ulkoisten tekijöiden lisäksi paksummat hirret kestävät ohuita hirsiä paremmin aikaa ja kulumista. Ohuemmat hirsimateriaalit ovat alttiimpia halkeilulle, taipumiselle sekä painumiselle.


Hirren paksuuden vaikutukset tiivistettynä:


  • Lämmöneristys ja energiatehokkuus

  • Kestävyys

  • Käyttöikä

  • Ulkoasu

  • Hiiren hygroskooppiset ominaisuudet, liian paksut hirret liian pienessä tilassa eivät hengitä vapaasti

Riittävä hirren paksuus omakotitalossa

Jatkuva ympärivuotinen käyttö vaatii poikkeuksetta paksummat hirret, jotta rakennus pysyy riittävän lämpimänä ja lämmityskustannukset kurissa.


Hirsitalon kohdalla onkin järkevämpää valita mieluummin hieman liian paksu kuin liian ohut hirsi, jottei myöhemmässä vaiheessa jouduta lisäeristämään. Lisäeristäminen vaikuttaa negatiivisesti niin hirsien ulkoasuun kuin hengittävyyteen.


Yleinen suositus omakotitalon hirsien minimipaksuudeksi on 200 millimetriä. Absoluuttinen minimi on 180 millimetriä, jonka alle mentäessä hirret eivät sovellu lainkaan ympärivuotiseen käyttöön.


Nämä raja-arvot koskevat nimenomaan kantikkaita lamelli- ja massiivihirsiä. Pyöröhirsien kohdalla suositeltava paksuus on huomattavasti enemmän. Tällöin hirren minimipaksuus nousee 250 millimetriin.


Muistisääntö: mitä suurempi asuinpinta-ala, sitä paksummat hirret.


Riittävä hirren paksuus hirsimökille

Mökin hirsien paksuuden valinnassa tulee ottaa huomioon mökin koko, sekä tuleeko mökki ympärivuotiseen käyttöön. Jos mökki tulee ainoastaan satunnaiseen kesäkäyttöön, riittävät ohuemmat hirret vallan mainiosti.


Säännöllisen talvikäyttöön suosittelemme käyttämään saman paksuisia hirsia kuin omakotitaloissakin. Vähintään 200 millimetrin hirret pitävät suuremmankin mökin lämpimänä kylmilläkin pakkasilla.


Jos rakennat mökkisi pyöröhirsistä, valitse paksummat hirret kuin normaalisti.


Ota mökkiä suunnitellessa myös huomioon, että paksummat hirret ovat kestävämpiä, ja takaavat siten teoriassa pidemmän käyttöiän ja elinkaaren mökillesi.


Riittävä hirren paksuus piharakennuksissa

Piharakennukset kuten saunat ja varastot voidaan rakentaa ohuemmista hirsistä. Varastojen ja liiterien kohdalla 95 mm hirsi on varsin riittävä.


Sama pätee myös hirsisaunoihin, vaikka voisi olettaa että hirsisauna vaatisi paksummat hirret. Hirsisaunan eristävyyteen ei vaikuta niinkään hirsien paksuus, vaan pintamateriaalit ja kattorakenteet.


Hirsien paksuus ja U-arvo

U-arvo eli lämmönläpäisyarvo mittaa hirsiseinän eristävyyttä. U-arvo lasketaan jakamalla hirsimateriaalin lämmönjohtavuus hirsiseinän paksuudella. U-arvo ilmaistaan yleensä kelvineinä tai watteina per metri.


Nykyisten rakennusmääräysten mukainen U-arvon viitearvo on 0,40 W/m²K. Maksimi sallittu arvo on 0,60 m²K.


Mikäli hirren U-arvo ei täytä viitearvoja, joudutaan rakennusta lisäeristämään rakennusmääräysten täyttymiseksi sekä lämpöhäviön minimoimiseksi. Jos päädyt lisäeristämään hirsitaloasi, käytä ainoastaan puupohjaista materiaaleja, sillä synteettiset eristeet voivat estää hirren hengittämisen.


Yhteenveto - Mitä ottaa huomioon hirren paksuuden valinnassa?

Oli kyseessä suurempi tai pienempi hirsirakennus, on oikean hirren paksuuden valitseminen tärkeää ennen rakennustöihin ryhtymistä. Oikea hirren paksuus varmistaa hyvän lämmöneristyksen ja energiatehokkuuden, rakennuksen pitkän käyttöiän sekä hirren vapaan hengittämisen.


  • Omakotitalo: Vähintään 200 millimetriä

  • Pyöröhirsinen omakotitalo: Vähintään 250 millimetriä

  • Kesämökki: Vähintään 135 millimetriä

  • Ympärivuotisessa käytössä oleva mökki: Mielellään sama kuin omakotitaloissa parhaan energiatehokkuuden mahdollistamiseksi

  • Piharakennukset: 70 - 135 millimetriä rakennuksesta riippuen

2 132 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

1 Comment


Guest
Apr 29

Terve. Viimeiset kahdeksan vuotta on tehty vanhojen hirsirakennusten siirtoprojekteja omaan hirsikylään. Varsinainen asuinrakennus , hirsien vanvuus 125- 160 mm. Massiivipuuta rakennusvuosi 1690. Nyt siirretty ja uudelleen pystytetty. Äärimmäisen tärkeää pellavariveellä todellinen riivaus eli tilkitseminen. Nykyään tehdään karmeita virheitä hirsirakentamisessa laittamalla pelkästään eristenauhaa hirsien väliin. Kyllä perinteinen riivaaminen tuo lämmön ja estää vetoisuuden. Toinen seikka mikä mietityttää on tuo hirren paksuus. Talomme hirret ovat nuo edellä mainitsemani , ei mitään lisäeristystä kummallakaan puolella . Viimetalven kova pakkasjakso. Talossa vain yksi sähköpatteri päällä, muutoin tulisijoilla (pönttöuuni ja leivinuunitakka ). Ei ongelmaa....kysynkin ???? tiesikö vanha kansa aikanaan mikä on riittävä ja oikea hirren paksuus ... Muutamassa purkukohteessa olen törmännyt vankempaan hirsirakenteeseen n.200mm , jossa hengittävyyys eli kosteuden läpäisykyky ei ole ollut riittävä, v…

Like
bottom of page