top of page

Moderni hirsitalo - Vinkit parhaan hirsitalon hankintaan


Limuareena - Moderni hirsitalo isoilla ikkunoilla

Hirsitalojen suosio on ottanut valtavia harppauksia viime vuosien aikana, ja yhä suurempi osa uusista omakotitaloista on nimenomaan hirsitaloja. Moderni hirsitalo on kestävä, luonnonmukainen ja ennen kaikkea viihtyisä koti, jossa yhdistyy suomalainen perinnerakentaminen sekä modernin kodin parhaat ominaisuuden.


Kun on hankkimassa uutta hirsitaloa, voi kenellä tahansa mennä sormi suuhun, ja iskeä todellinen valinnanvaikeus. Hirsitaloja on saatavilla aina perinteisistä mummonmökeistä taajamaan sulautuviin moderneihin lukaaleihin. Nykyaikaiset teolliset hirret poistavat rajat hirsitalojen suunnittelussa, sekä mahdollistavat samat mukavuudet kuin muissakin moderneissa talotyypeissä.


Moderni hirsitalo on energiatehokas, sekä tarjoaa vertaansa vailla olevan sisäilman. Hirsitalossa on hyvä ja terveellinen asua. Juuri tämän vuoksi hirsitaloja rakennetaan entistä enemmän, ja yhä useampi on valmis vaihtamaan vanhan tiilitalonsa aitoon hirsitaloon.


Keräsimme tähän artikkeliin Hirsimestarin parhaat vinkit uuden hirsitalon valintaan, sekä tärkeitä seikkoja, joihin kiinnittää huomiota ennen hirsitalon hankkimista ja rakennuttamista.


Hirsimestari toteuttaa yksilölliset hirsirakennukset aina asiakkaan toiveiden mukaisesti, joten ota rohkeasti yhteyttä, niin suunnitellaan juuri sinun näköisesi hirsikoti.


Moderni hirsitalo on huomiota herättävä julkisivu kodille


Hirsitalon valinnassa yksi tärkeimmistä seikoista on hirsitalon ulkoasu. Haetko perinteisempää luonnonläheisempää designia, vai onko suunnitelmissasi modernin minimalistinen hirsikoti taajamaan?


Hirsimateriaalien kehitystyö on ottanut suuria harppauksia teollisuuden kehittymisen myötä, minkä johdosta hurjemmatkin suunnitteluideat ovat täysin mahdollisia. Painumattomien lamellihirsien myötä esimerkiksi suuret ikkunat tai korkeat linjat eivät jää enää haaveeksi.


Arkkitehtuurin lisäksi hirsitalon ulkoasussa on tärkeä ottaa huomioon myös hirsien pintakäsittely. Hirsien pintakäsittely jakaa mielipiteitä: osa hirsirakentajista vannoo käsittelemättömän hirren nimeen, kun taas osalle hirsien vahaaminen tai pintakäsittely avaa täysin uusia suunnitteluideoita.


Tummempi hirsitalo sulautuu täydellisesti suomalaiseen havumetsään, ja vaaleampi sävy tuo ripauksen modernia minimalismia muutoin perinteiseen hirsirakennukseen.


Hirren pinnoituksessa on kuitenkin oltava tarkkana, sillä väärien pinnoitteiden käyttäminen voi aiheuttaa vaurioita hirsirakenteisiin. Tavallinen talomaali voi estää hirren hygroskooppiset ominaisuudet, jolloin hirsi ei hengitä. Hirsitalojen erinomainen sisäilmä perustuu nimeomaan tähän hengittävyyteen.


Vaikka tumma hirsitalo on tyylikäs, emme suosittele tumman sävyn käyttöä aurinkoisilla tonteilla. Etenkin hirsitalon eteläseinällä tumma väri imee itseensä lämpöä, mikä voi johtaa hirsien voimakkaaseen kulumiseen.


Mitä ottaa huomioon:

 • Perinteinen vai moderni hirsitalo?

 • Valitse hirsitalon pinnoite tarkkaan: vääränlainen lakka tai maali voi pilata hirren luonnolliset ominaisuudet

 • Valitse hirsitalon väri oikein: musta tai tumma hirsitalo ei ole paras vaihtoehto aurinkoiselle tontille.

Lamelli vai massiivihirsi?


Ennen hirsitalon hankintaa on edessä vaikea valinta: massiivi- vai lamellihirsi? Massiivihirrellä tarkoitetaan yhdestä puusta veistettyjä hirsiä lamellihirsien muodostuessa kahdesta tai useammasta yhteenliimatusta palasta.


Hirsimateriaalit jakavat mielipiteitä. Perinteinen massiivihirsi on monelle se ainoa oikea rakennusmateriaali, joka kunnioittaa suomalaisen hirsirakentamisen perinteitä.


Lamellihirsi tarjoaa massiivipuuhun verrattuna modernimmat ominaisuudet. Useasta palasta liimatut hirren eivät juurikaan painu, mikä mahdollistaa modernit linjaukset hirsitaloissa, kuten suuret ikkunat. Massiivihirsi painuu jonkin verran vuosien saatossa, mikä on otettava huomioon hirsirakennuksen suunnittelussa.

Hirsimateriaalien edut


Massiivihirsi

 • Luonnonmukainen ja hengittävä materiaali

 • Ympäristöystävällisyys

 • Perinteikäs ja rustiikkisempi ulkoasu

 • Soveltuu niin mökkeihin kuin omakotitaloihin


Lamellihirsi

 • Käytännössä painumaton

 • Kustannustehokas ja energiatehokas

 • Mahdollistaa modernin arkkitehtuurin

 • Helppo työstettävyys

 • Luonnonmukaiset liimat eivät vaikuta hirren hygroskooppisiin ominaisuuksiin

 • Energiaylijäämäinen valmistusprosessi

Riittävä hirren paksuus


Hirsitaloa rakentaessa on tärkeä huomioida myös hirren paksuus. Ohuemmat alle 180 mm hirsimateriaalit eivät sovellu talvikäyttöön, kun taas yli 200 mm hirret pitävät talon lämpimänä ilman lisäeristystä. Liian ohut hirsi heikentää talon energiatehokkuutta, jolloin hirsitaloa joudutaan lisäeristämään.


Sen lisäksi että paksumpi hirsi on eristävämpää, on se myös kestävämpää, jolloin koko rakennus on huomattavasti pitkäikäisempi.


Ympärivuotisessa käytössä optimaalinen omakotitalon hirren paksuus on 200 - 225 millimetriä. 180 milliä on ehdoton minimi, jonka alle mentäessä hirsitalon energiatehokkuus laskee hälyttävälle tasolle, eikä täytä nykyisiä rakennusmääräyksiä.


Hirren paksuuden minimi ympärivuotisessa käytössä on asuinrakennuksessa on 200 mm ja vapaa-ajan asunnossa 180 mm.

Yhteenveto - Mitä ottaa huomioon hirsitalon hankinnassa?

Kuten muidenkin talotyyppien kohdalla, on hirsitalon hankkimisessa useita seikkoja, jota ottaa huomioon ennen ostopäätöstä. Keräsimme tähän loppuun Hirsimestarin muistilistan hirsitalon hankintaan.


 • Ulkoasu: Haetko perinteistä vai modernia hirsitaloa? Ulkoasuun vaikuttaa muun muassa käytetty hirsimateriaali, hirsien pinnoite sekä asiakkaan yksilölliset toiveet.

 • Arkkitehtuuri: Nykyaikaiset hirsimateriaalit mahdollistavat modernit linjat sekä hurjaltakin kuulostavat suunnitteluideat. Toteutamme hirsirakennukset aina asiakkaan toiveiden mukaisesti, jolloin jokainen Hirsimestarin hirsitalo on yksilöllinen.

 • Hirsimateriaali: Vannotko perinteisen massiivipuun nimeen vai kaipaatko lamellihirren moderneja ominaisuuksia? Molemmat vaihtoehdot ovat yhtä hyviä, ja lopullinen valinta perustuu aina omiin mieltymyksiin ja tarpeisiin.

 • Hirren paksuus: Ympärivuotiseen käyttöön vaaditaan riittävän paksut hirret. Suositus on vähintään 200 millimetriä. Oikean paksuinen hirsi pitää talon lämpiminä kylmilläkin keleillä ilman lisäeristystä.

Hirsimestari toteuttaa laadukkaat hirsikodit vuosien ammattitaidolla


Iskikö valinnanvaikeus? Ei hätää, sillä autamme sinua uuden hirsikotisi suunnittelussa. Hirsimestari toteuttaa hirsirakennuksen aina asiakkaan toiveiden mukaisesti, jolloin loppuutuloksena on juuri itsesi näköinen hirsikoti, joka on viihtyisä ja terveellinen.


Ota rohkeasti yhteyttä, ja suunnitellaan yhdessä unelmiesi hirsikoti.

372 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

コメント


bottom of page