top of page

Moderni vs. Perinteinen hirsitalo


moderni hirsitalo valaistuna yöllä

Suomalainen hirsirakentaminen on maailman ehdotonta eliittiä. Meillä Suomessa valmistettuja hirsitaloja toimitetaan ympäri maailmaa, ja kaukana Amerikassakin himoitaan nimenomaan suomalaisia hirsitaloja.


Kotimaisen hirsirakentamisen taustalla on pitkä ja perinteikäs historia, joka juontaa juurensa satojen vuosien vuosien päähän. Vahva hirsirakentamisen perinne elää ja voi hyvin, ja etenkin tänä päivänä hirsitalojen suosio on äärimmillään.


Sotien jälkeen hirsirakentaminen otti valtavia harppauksia niin materiaalien kuin rakennustapojen saralla, ja seurauksena syntyi moderni hirsitalo. Moderni hirsirakentaminen avasi uusia ovia hirsitalojen suunnitteluun, sekä paransi hirsitalojen taloteknisiä ominaisuuksia merkittävästi.


Tänä päivänä moderni ja perinteinen hirsirakentaminen kulkevat käsi kädessä jakaen mielipiteitä hirsirakentajissa ja talonomistajisssa. Tällä kertaa paneudumme tarkemmin näiden tyylisuuntien eroavaisuuksiiin, sekä käymme läpi molempien edut ja historian Suomessa.


Siihen kumpi on lopulta parempi vaihto ei ole olemassa oikeaa vastausta, vaan valinta on aina tilannekohtainen ja perustuu nimenomaan omiin mieltymyksiin ja tarpeisiin.


Perinteinen hirsitalo

Perinteisen hirsirakentamisen historia

Perinteiset hirsitalot ovat olleet osa suomalaista kansanperinnettä jo vuosisatojen ajan. Pyöreistä hirsistä eli pyöröhirsistä rakennettu mökkimäinen hirsitalo sulautuu suomalaiseen järvimaisemaan kuin nenä päähän.


Varhaisimmat hirsitalot olivat yksinkertaisia savupirttejä, joissa huoneet sijoittuivat tulisijan ympärille. Myöhemmin 1600-luvulle siirryttäessä ikkunat yleistyivät, ja hirsitalot ottivat askelia modernimpaan suuntaan.

Perinteisen hirsitalot tänä päivänä


Samoja rakentamisen perinteitä hyödynnetään vielä tänäkin päivänä. Miksi korjata jotain jos se ei ole rikki. Tästä toimii elävinä esimerkkeinä edelleen käytössä olevat satoja vuosia vanhat hirsirakennukset.


Perinteinen hirsitalo valmistetaan perinteitä kunnioittaen käsin aidoista massiivihirsistä. Perinteinen massiivihirsi on ympäristöystävällinen ja kestävä materiaali, joka erinomaisella hengittävyydellään pitää sisäilman puhtaana ja homeen loitolla.


Tänä päivänä perinteinen hirsitalo kuvastaa enemmänkin hirsitalon ulkoasua. Aidosti perinteisessä hirsitalossa ei ole juurikaan talotekniikkaa, joten ne soveltuvatkin paremmin kesämökeiksi, kuin ympäri vuoden asuttaviksi omakotitaloiksi.


Hirsimestari rakentaa kaikki hirsirakennukset näitä perinteitä kunnioittaen, nitoen yhteen suomalaisen perinnerakentamisen sekä modernin osaamisen. Hirsimestarin hirsikoti on ripaus aitoa suomalaista hirsitalokulttuuria. Perinteinen hirsikoti sopii niin taajamaan kuin keskelle Suomen kaunista luontoa.

Arkkitehtuuri ja estetiikka

Perinteiset ja perinteisen malliset hirsitalot ovat suunnittelultaan yksinkertaisen tyylikkäitä. Kaikista varhaisimmat hirsitalot olivat pyöröhirsista valmistettuja neliskanttisia mummonmökkejä, joita rakennetaan vielä tänäkin päivänä etenkin kesämökeiksi ja vapaa-ajan asunnoiksi.


Perinteisen hirsitalon edut:

  • Autenttinen tunnelma ja ulkoasu

  • Perinteinen hirsitalo on ekologinen

  • Perinteinen hirsirakennus on erinomainen kesämökki tai vapaa-ajan asunto

Moderni hirsitalo

Modernien hirsitalojen kehittyminen

Modernin hirsitalot syntyivät hirren tuotannon kehittyessä 1960-luvulla. Tällöin hirsien valmistus koneellistui, ja modernin kaltaisen painumattomat lamellihirret alkoivat yleistyä.


Hirsirakentamisen teollistumisen myötä hirsitalojen suosio nousi räjähdysmäisesti, ja kysyntä kasvoi myös ulkomailta.


Modernit hirsimateriaalit valmistetaan useammasta palasta liimaamalla ne puunsyiden vastaisesti, jolloin hirrelle ominaista painumista voidaan vähentää merkittävästi. Painumattomat hirret mahdollistavat aivan uusia suunnitteluideoita, joihin perinteisen massiivihirret eivät taivu.

Modernit hirsitalot tänä päivänä

Tänä päivänä hirsitaloissa on kaikki samat talotekniset ominaisuudet kuin muissakin talotyypeissä. Sen lisäksi modernit hirsitalot ovat äärimmäisen energiatehokkaita. Laadukkaat modernit hirret pitävät sisäilman kesällä mukavan viileänä ja talvella miellyttävän lämpimänä.


Tänä päivänä modernit hirsitalot ovat suosionsa huipulla. Yhä suurempi osa uusista taloista on nimenomaan hirsitaloja. Modernien materiaalien ansiosta hirsitalojen arkkitehtuuri noussut aivan uudelle tasolle suunnittelun kehittyessä eteenpäin vuosi vuodelta, ja hirsitaloja nousee tasaiseen tahtiin myös tiheään asutuille taajama-alueille.


Modernin hirsitalon edut:


  • Täydellinen yhdistelmä uutta tekniikkaa ja suomalaista perinnerakentamista samassa paketissa

  • Modernit hirsitalot ovat energiatehokkaita ja ympäristöystävällisiä koko elinkaarensa ajan

  • Moderni hirsitalo on kannattava sijoitus, jonka arvo vain nousee vuosien saatossa

  • Modernien hirsimateriaalien ansiosta käytännössä kaikki suunnitteluideat ovat mahdollisia

  • Myös hirsitalon laajentaminen onnistuu moderneilla hirsillä vaivattomasti

  • Moderni hirsitalo on terveellinen koti, jonka sisäilma on vertaansa vailla. Laadukkaat hirret ovat lähes immuuneja homeelle ja kosteudelle.


Vertailu - Uusi vastaan vanha

Moni hirsitaloa hankkiva pohtii modernin ja perinteisen ulkoasun välillä. Talotekniikan puolella modernimmat ratkaisut ovat ehdoton valinta ympärivuotiseen käyttöön, kun vastaavasti riisutummat ja yksinkertaisemmat ratkaisut toimivat mitä mainoimmin autenttisilla erämökeillä tai muissa vapaa-ajan asunnoissa.


Valinta modernin ja perinteisen hirsitalon välillä perustuu lopulta omiin mieltymyksiin ja käyttötarpeisiin.


Modernin hirsitalon suurimpia etuja on ehdottomasti sen modernit ominaisuudet sekä lyömätön energiatehokkuus. Sen lisäksi että teolliset lamellihirret ovat äärimmäisen kestäviä, eristävät ne lämpöä tehokkaasti.


Perinteisempi tyylisuunta on ehdoton valinta niille, jotka arvostavat autenttisempaa ja perinteisempää estetiikkaa ja tyyliä. Perinteinen hirsitalo erottuu joukosta modernien rakennusten keskellä tuoden ripauksen perinteikkyyttä suurempaankin taajamaan.


Hirsimestari toteuttaa unelmiesi hirsitalon

Oli toiveissasi perinteinen tai moderni hirsitalo, on Hirsimestari luotettavin kumppanisi yksilöllisen hirsitalon toteutuksessa. Otamme asiakkaan kaikki toiveet huomioon ja suunnittelemme yhdessä unelmiesi hirsitalon. Yksikään Hirsimestarin hirsirakennus ei synny valmiin kaavan mukaisesti, vaan jokainen hirsitalo on juuri asiakkaan näköinen yksilö.


Ota rohkeasti yhteyttä, ja aloitetaan unelmiesi hirsikodin suunnittelu yhdessä.


263 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page