top of page

Paluu juurille


Päijänteen rannalla, Jämsän Juokslahdella on hyvin erityinen paikka: Jämsän Saunakylään on koottu yli 20 erilaista suomalaista savusaunaa.


Kumppanimme vieraili syksyllä Saunakylässä, jolloin lauantaiksi oli lämmitetty seitsemän savusaunaa. Niissä löylyttely rauhalliseen tahtiin oli kertoman mukaan taivaallinen kokemus.


Vanhimmat alueelle tuodut saunat ovat peräisin 1700-luvulta ja nuorimmat saunat edustavat 1940-luvun saunarakentamista. Vaikkei Juokslahdella kävisikään saunomassa, kertovat Saunakylän savusaunat todella hienosti suomalaisesta käsityöstä ja historiasta. Ja suomalaisesta elämänmenosta, joka on nivoutunut todella tiiviisti saunan ympärille.


Alueelle oli myös kohoamassa saunan hirsikehikko paikalle tuoduista hirsistä. Paikalliset talkootyöläiset tekevät työtä pyyteettömästi ja rakkaudella. Siitä on tullut heille yhteinen asia, mikä lämmittää kovasti perinteitä arvostavan Hirsimestarin mieltä. Jos ensi kesänä matka kulkee Keski-Suomen läpi, on Jämsän Saunakylä suositeltava matkakohde.Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page