top of page

Hirsitalon kunnostus ja huolto - Pidä hirsitalostasi hyvää huolta

Hirsitalon kunnostus ja huolto on tärkeää hirsitalon ylläpidon kannalta. Pitämällä hirsikodistasi hyvää huolta säilytät sen kauniina ja hyväkuntoisena sukupolvelta toiselle.

https://www.hirsimestari.fi/hirsitalo

Hirsitalo on arvokas ja kestävä kiinteistö, jonka elinkaari voi olla jopa satoja vuosia: vanhin edelleen käytössä oleva hirsitalo on peräisin 1400-luvulta. Sen lisäksi Suomessa on useita hieman nuorempia hirsitaloja, jotka ovat edelleen erinomaisessa kunnossa.


Satojen vuosien elinkaari on täysin mahdollista myös uudemmalle hirsitalolle. Materiaalit ja rakennustavat kehittyvät jatkuvasti, jolloin hirsitaloista saadaan entistä kestävämpiä.


Pitkä elinkaari vaatii kuitenkin kunnossapitoa ja huoltoa, jotta hirsitalo säilyy hyvässä kunnossa. Ilman huoltoa laadukaskin hirsitalo voi mennä pilalle. Etenkin pohjoisemmassa vaihtelevat sääolosuhteet altistavat hirret jatkuvalle kulumiselle.


Tällä kertaa paneudumme siis hirsitalon kunnostukseen ja huoltoon, sekä jaamme Hirsimestarin parhaat vinkit, joilla pidät hirsitalosi hyvässä kunnossa.


Emme ainoastaan rakenna hirsitaloja, vaan autamme sinua myös vanhan hirsitalosi huoltamisessa. Jos tarvitset apua hirsitalosi kunnostamisessa, teemme veloituksetta arvion huollon tarpeesta budjetteineen. Toteutamme niin suuret kuin pienet hirsitalon kunnostukset vuosien kokemuksella ja ammattitaidolla.


Minkä rakennamme, sen myös ylläpidämme!


Hirsitalon kunnostus alkaa kuntotarkastuksella

Kunnostuksen tarve määräytyy aina kuntotarkastuksella. Hirsitalon kuntoa on hyvä tarkastella säännöllisesti, mielellään useamman kerran vuodessa.


Suosittelemme tekemään hieman tarkemman kuntotarkastuksen syksyisin ja keväisin. Syksyllä on tärkeä varmistaa, että hirsimateriaalit, alapohja, katto sekä kattorakenteet ovat hyvässä kunnossa talven kylmyyden ja lumen varalle. Vastaavasti keväällä on tärkeä tarkistaa, ettei lumimassat ja sulamisvedet ovat päässeet aiheuttamaan vahinkoa.


Säännöllisellä hirsitalon kunnon tarkkailulla paikannat orastavat vauriot hyvissä ajoin, jolloin ehdit korjata ne ennen vaurioiden laajenemista.


Aika ajoin hirsitalon kunto on myös hyvä tarkastaa ammattilaisen toimesta, jolloin lopputuloksena on entistä tarkempi kuva hirsitalon todellisesta kunnosta.


Tällöin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota hirsitalon vaurioherkkiin osiin kuten ala- ja yläpohjaan. Näiden kuntotarkastus itse voi olla haastavaa, joten suosittelemme lämpimästi kääntymään ammattilaisen puoleen.


Pienillä toimenpiteillä pääset pitkälle - Ennaltaehkäise vauriot

Hirsitalon kunnossapito ei aina tarkoita suurempaa remonttia, vaan se kattaa myös pienemmät ennaltaehkäisevät toimenpiteet. Helpoin keino jolla ylläpidät hirsitalon kuntoa on pitää hirret puhtaina. Hirsien pinnalle kertyvä lika ja roskat voivat pidemmällä aikavälillä kerätä kosteutta ja johtaa pahimmillaan kosteusvaurion syntymiseen.


Jos haluat tarjota hirsillesi vielä paremman suojan, suosittelemme käsittelemään ne hirren sopivalla pinnoiteaineella. Hirsien pinnoittaminen tuo hirsille suojaavan kerroksen kulumista ja halkeilua vastaan. Pinnoittamisella on myös esteettinen vaikutus, joten kestävän suojan lisäksi lopputuloksena on haluamasi hirsien ulkoasu.

Hirsitalon kunnossapidossa vaurioiden ennaltaehkäisy on kaiken A ja O.


Hirsitalon suurimmat ongelmat ja niiden korjaaminen

Kuten muillakin talotyypeillä, on hirsitaloilla omat “tyyppivikansa” jotka voivat olla seurausta joko virheellisestä tai huonosta rakennustavasta tai puhtaasta ylläpidon laiminlyönnistä. Toimimalla oikein näiden ongelmien kohdalla voit kuitenkin välttää vaurioiden leviämisen.


Mikäli havaitset merkkejä näistä ongelmista, toimi ripeästi ja käänny ammattilaisen puoleen. Nopealla toiminnalla voit pelastaa arvokkaan hirsikotisi suurelta remontilta ja säästää pitkän pennin.


Kosteusvauriot ja home


Koska hirsi on hengittävä materiaali, ovat hirsitalon kosteusvauriot onneksi harvinaisia mikäli hirsitalosta on pidetty hyvää huolta. Hyvin pidetyssä hirsitalossa kosteus ei viihdy.


Hirsitalon kosteusvaurion taustalla on usein suurempi syy, joka voi johtua niin ikään ylläpidon laiminlyönnistä, puutteellisesta rakentamisesta tai suuremmasta vauriosta hirsitalon rakenteissa.


Kuten lahoamisenkin kohdalla, voi kosteusvaurion taustalla olla huono rakennustapa tai hirsien kostuminen rakennusvaiheessa. Kun tilaat hirsitalosi luotettavalta toimijalta, voit luottaa että rakentaminen toteutetaan asianmukaisesti sekä riittävällä suojalla. Hirsien suojaaminen rakennusvaiheessa on hirsirakentamisen perusasiota, jonka laiminlyönti kielii kokemattomasta urakoitsijasta.


Mistä hirsitalon kosteusvaurio voi johtua?


  • Vaurioitunut ala- tai yläpohja

  • Puutteellinen ylä- tai alapohjan tuuletus

  • Rakennusvaiheessa kostuneet hirret

  • Vesivahinko tai vuoto


Suurin hirsitalojen kosteusvaurioiden aiheuttaja on alapohja. Vaurioitunut tai huonosti tuulettuva alapohja mahdollista kosteuden kohoamisen alimpiin hirsikerroksiin joko diffuusiolla tai kapillaarisesti rakenteita pitkin.


Tämän vuoksi alapohjan kuntoa on tärkeä seurata, sekä huolehtia riittävästä ilmanvaihdosta ja kapillaarikatkoista. Parinkymmenen sentin tuuletusrako ja laadukkaat bitumiset kapillaarikatko pitävät kosteuden loitolla.


Ennaltaehkäise hirsitalon kosteusvaurio:


  • Huolehdi hirsien riittävästä suojaamisesta rakennusvaiheesta

  • Tarkkaile ylä- ja alapohjan kuntoa

  • Huolehdi myös molempien riittävästä tuuletuksesta

  • Pidä hirret ja sisäilma kuivina

Lahovauriot

Kosteusvaurion ja homeen tavoin lahovaurion taustalla on lähes poikkeuksetta kosteus. Näin ollen ennaltaehkäisemällä kosteusvauriot ehkäiset samalla hirsien lahoamisen.


Hirsien lahoaminen on yleisempää vanhoissa hirsitaloissa. Uusissa hirsitaloissa hirsien lahoaminen on harvinaista, sekä usein virheellisen rakentamisen tai puutteellisen hirsien suojaamisen seurausta. Jos hirsiä ei suojata rakennusvaiheessa ja vesisade pääsee yllättämään, on hirsitalo tuhoon tuomittu ellei kostuneita hirsiä vaihdeta.


Lahoja hirsiä on lähes mahdoton korjata, joten ainut keino on usein niiden vaihtaminen. Jos alemmat hirsikerrokset ovat lahonneet, joudutaan usein tekemään hirsitalon kengitys. Kengityksessä hirsitaloa nostetaan ja tuetaan mahdollistaen alimpien hirsien vaihtamisen ehjiin.


Tuholaiset

Puisissa seinissä piilee aina tuholaisten riski. Tuholaiset viihtyvät kosteissa olosuhteissa, joten pitämällä hirret ja sisäilman kuivina vältät helposti inhottavien ötököiden ilmaantumisen.


Kyseessä on siis vanhempien hirsitalojen ongelma, jota harvoin esiintyyn uusissa rakennuksissa.


Tuholaisongelman tunnistat helpoiten joko pienistä rei’istä hirsien pinnalla tai hyönteisten pitämästä äänestä. Esimerkiksi kuolemankellon ja tupajumin äänet resonoivat pitkin hirsiä jolloin niitä on vaikea olla kuulematta.


Suurin tuholaisongelman riski piilee aina kosteusvaurion yhteydessä. Vaikka kosteusvaurio olisi korjattu asianmukaisesti, voivat tuholaiset ilmaantua ikään kuin jälkivauriona. Tämän vuoksi hirsitalon kosteusvaurion kuivaaminen tulee suorittaa äärimmäisen huolellisesti, jottei tuholaiset ehdi pesimään kosteissa hirsissä.


Ennaltaehkäise ötökät hirsissä:


  • Pidä ilmankosteus alle 60 prosentissa

  • Pidä hyvää huolta hirsirakenteista

  • Siivoa säännöllisesti

  • Älä tuo sisätiloihin lahonneita tai muuten saastuneita puuesineitä tai -huonekaluja

Hirsitalon kunnostuksen kustannukset

Hirsitalon kunnostuksen kustannukset riippuvat puhtaasti toimenpiteiden laadusta. Pieni pintaremontti voi kustantaa muutamia satasia, kun taas suuremman vaurion korjaaminen voi tuoda useamman tuhannen euron loven lompakkoon.


Pienemmän ennaltaehkäisevät toimenpiteet voit tehdä helposti itse. Pintojen paikkaaminen tai esimerkiksi hirsien pinnoittaminen ovat pieniä projekteja jotka eivät vaadi ammattilaisen palkkaamista.


Vaikka hirsitalon ylläpitoon voi kulua paljon rahaa vuosien saatossa, on jokainen kunnostukseen käytetty euro kannattava sijoitus. Kunnossapito edistää hirsitalon arvon säilymistä, ja voi parhaimmillaan tuoda merkittävää arvonnousua.


Yhteenveto - Pidä hirsitalostasi hyvää huolta

Hirsitalon kunnostus on erinomainen keino ylläpitää rakennuksen kuntoa ja estetiikka sekä säilyttää kiinteistön arvo. Hirsitalo on laadukas ja kestävä koti, joka hyvin pidettynä ja hoidettuna palvelee kovassakin käytössä vuosien ajan.


Jatkuvalla huolenpidolla vältät myös suuremmat vauriot, jotka voivat aiheuttaa suuria vaurioita ja kustannuksia.


Vinkit hirsitalon kunnossapitooon:


  • Tarkkaile hirsitalon kuntoa säännöllisesti

  • Puhdista hirret säännöllisesti

  • Pidä ylä- ja alapohjien kunnosta huolta ja varmista ilmanvaihdon toimivuus

  • Ylläpidä yleissiisteyttä

  • Tee putki- ja kattoremontit ajallaan

  • Tee kattava kuntotarkastus keväisin ja syksyisin

  • Tee pienemmät remontit itse

377 katselukertaa

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page